Мисля, че подвеждате потребителите. Работата няма нищо общо със еднократната помощ за майки студентки. Никъде не пише, че майката трябва да е безработна, за да кандидатства за тази помощ. Моя приятелка преди няколко месеца взе еднократната помощ, а е на трудов договор.

И мен този въпрос живо ме вълнува, къде може да се направи справка за актуалното състояние на закона? Интересува ме дали има такова ограничение към момента да не си на трудов договор и също така дали доходите имат някакво значение /бях останала с впечатление, че тези неща не се вземат предвид, и четох мнения на майки, които са вземали вече помощта, въпреки трудовите си договори, но нещо се обърках от последните постове/
Благодаря за бързия отговор XXXXX!

Разбирам, че сумата, която ще получа за този ден сама по себе си няма как да се отрази на майчинството, по-скоро въпросът беше дали този ден ще се отрази на периода, който се взема за база на майчинството, т.е дали той ще се запази от февруари 2013 до юли 2014 или ще се измести с 3 месеца назад, т.е ноември 2012 - април 2014.

От отговора ти разбирам, че периодът си остава първия, като месеците, за които съм била в болничен се вземат на базата периода ноември 2012 - април 2014.

Надявам се, че съм разбрала правилно.
Здравейте,

Извинявам се предварително ако въпросът ми вече е бил разискван..
Имам следния казус - бременна съм с термин 14-ти октомври и първият ми болничен по майчинство трябва да започне от 30-ти август. От началото на месец май съм в болничен (общо заболяване). Днес предадох последния лист, който е до 28-ми август включително.  И понеже има само един ден до началото на другия ми болничен - 29-ти август, реших да си пусна отпуска вместо да минавам пак през комисия..
Но след това разисквахме въпроса със счетоводителката на фирмата, в която работя и тя ме посъветва да си взема болничен и за този ден, понеже ще ми се отрази на майчинството. Каза, че ако болничният ми е непрекъснат то майчинството ще се изчисли на базата на 18 месеца преди първия ми болничен, т.е. от април назад, но ако остане отпуска ще се изчислят и месеците, за които съм била в отпуска като минимална работна заплата или дневната ставка, на която се базира болничния (не беше сигурна кое от двете).
Моля за съвет как точно се изчислява майчинството? Има ли смисъл да си вземам болничен за този единствен ден?
В момента сумата, която получавам от болничните е по-голяма от сумата, която получавах в месеците ноември 2012 - януари 2013, които ще влезнат в сметките, ако се изчислява от април назад.

Осигуровките за целия период са ми на максималния праг.

Благодаря предварително!